Sojaprotein na „Pekarsko-mlinarskim danima“ u Novom Sadu
Na Novosadskom sajmu su od 6. do 8. oktobra održani „Pekarsko-mlinarski dani“. Na ovogodišnjoj konferenciji, 21. po redu, razgovaralo se o aktuelnim temama u ovoj branši, a program je prvi put upotpunila i sajamska izložba. Posetioci su mogli da se upoznaju sa pekarskom i mlinarskom opremom, pogledaju demonstraciju pripreme i pečenja pekarskih proizvoda u mini pekarama na nekoliko štandova i uživaju u degustaciji.
Ovogodišnjoj manifestaciji se priključila i kompanija Sojaprotein i predstavila svoj proizvodni portfolio namenjen pekarskoj industriji. Zorica Belić, tehnološki koordinator za primenu sojinih proizvoda, prezentovala je rezultate istraživanja o primeni proteinskih i koncentrovanih brašna soje kao nutritivno i funkcionalno vrednih sirovina u proizvodnji pekarskih proizvoda. Takođe je učestvovala u panel diskusiji „Gotove smeše i njihov uticaj na asortiman pekarskih proizvoda“.
Konferencija se bavila i temom energetske efikasnosti, ekonomskim aspektima pekarstva i mlinarstva i njihovom konkurentnošću, pravcima razvoja ovog sektora sa posebnim akcentom na male proizvođače, kao i novim tehnološkim rešenjima. Pored toga, bilo je reči i o novom Pravilniku o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenina.