Dezerti sa sojom

Slatki soja mafini

za 24 komada
Vreme pripreme: 45 minuta

Potrebni sastojci:

- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 400 g pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 180 g šećera
- 200 g čokolade
- 40 g SojaVita “Lecivite”
- 180 g margarina
- 15 ml ruma
- 500 ml mleka

Priprema:

U činiji umutiti margarin sa šećerom. Dodati jaja, pšenično i SojaVita sojino brašno, mleko, prašak za pecivo, čokoladu iseckanu na sitne kockice, rum i SojaVita “Lecivitu”. Sastojke promešati i razliti u kalup za mafine. Peći u rerni zagrejanoj na 200℃ oko 25 minuta. Mafine ohladiti, izvaditi iz kalupa i servirati.

Posna torta od jabuka sa sojinim ljuspicama

Vreme pripreme: 90 minuta

Potrebni sastojci

Za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenih SojaVita sojinih ljuspca
- 50 g margarina
- 200 ml soka od jabuke

Za fil:
- 1 kg jabuka
- 3 pudinga od jabuka
- 500 ml soka od jabuka
- 200 g šećera
- cimet

Za dekoraciju:
- 200 g bele čokolade
- 20 g iseckanih lešnika

Priprema:
U činiji umutiti keks, SojaVita sojine ljuspice, omekšali margarin i sok od jabuke. Rasporediti masu za koru po kalupu. Jabuke oljuštiti, iseći na kocke i skuvati u ključaloj vodi. Jabuke ocediti, staviti u blender i pripremiti pire. Skuvati puding u soku od jabuka sa šećerom, prohladiti i dodati pire od jabuka. Fil promešati, rasporediti po kori u kalupu, dekorisati rendanom belom čokoladom i posuti lešnicima. Posnu tortu od jabuka ostaviti u frižider da se stegne.

 

Banana kolačići

Za 40 komada
Vreme pripreme: 40 minuta

Potrebni sastojci:
- 4 banane
- 200 g SojaVita sojinog brašna
- 70 g ovsenog brašna
- 40 g biljnog margarina
- 2 jajeta
- 30 g suvog grožđa
- pola kesice praška za pecivo

Priprema:
Banane izgnječiti u činiji. Dodati obe vrste brašna, margarin, jaja, suvo grožđe i prašak za pecivo. Umesiti testo, praviti polumesece i ređati u tepsiju. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220 °C, 20 minuta. Pečene kolačiće izvaditi iz rerne i servirati.

 

Soja mafini sa borovnicom 

Za 24 komada
Vreme pripreme: 40 minuta

Potrebni sastojci:
- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 400 g pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 belanca
- 350 ml soka od pomorandže
- 180 g šećera
- 180 g margarina
- 300 g borovnica

Priprema:
Borovnice odmrznuti i dobro ocediti. U činiji umutiti margarin sa šećerom, dodati belanca, sok od pomorandže i prašak za pecivo. U umućenu smesu dodati oceđene borovnice, pažljivo promešati i sjediniti sastojke. Smesu razliti u podmazan kalup za mafine i peći u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 25 minuta. Mafine ohladiti, izvaditi iz kalupa i servirati.

 

Pita od soje sa slatkim sirom

Potrebni sastojci:

Za koru:
- 100g SojaVita sojinog brašna
- 300g pšeničnog brašna
- 150g margarina
- 1 jaje
- 180g šećera
- 100ml mleka
- 1 prašak za pecivo

Za nadev:
- 500 g sitnog sira
- 200 g šećera u prahu
- 10 kesica vanil-šećera
- 1 limun

Priprema:
U posudu staviti obe vrste brašna, jaje, mleko, šećer i prašak za pecivo, promešati i umesiti glatko testo. Ostaviti da odstoji na toplom mestu oko sat vremena. Sitan sir pomešati sa šećerom u prahu, dodati vanil-šećer, sok i rendanu koru od limuna, promešati i napraviti nadev. Testo podeliti na dva jednaka dela, razviti oklagijom i prvu koru staviti u tepsiju. Premazati prvu koru filom od slatkog sira i preklopiti drugom korom. Pitu staviti u rernu zagrejanu na 200 °C i peći oko 30 minuta. Ohladiti i iseći na kocke.

 

Lenja pita od soje i maka

Vreme pripreme: 60 minuta

Potrebni sastojci:

Za koru:
- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 300 g pšeničnog brašna
- 150 g margarina
- 1 jaje
- 180 g šećera
- 100 ml mleka
- 1 prašak za pecivo

Za nadev:
- 100 g SojaVita hidriranih sojinih ljuspica
- 300 g mlevenog maka
- 300 ml mleka
- 300 g šećera
- 100 g suvog grožđa

Priprema:
U posudu staviti obe vrste brašna, margarin, jaje, mleko, šećer i prašak za pecivo i umesiti glatko pecivo. Ostaviti da odstoji na toplom mestu oko sat vremena. Zagrejati mleko, dodati šećer, mak, SojaVita sojine ljuspice i suvo grožđe. Kuvati fil dok se ne zgusne. Testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom na veličinu tepsije i donju koru staviti u tepsiju. Premazati koru filom i staviti da se peče u rernu zagrejenu na 200 °C. Peći oko 30 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohladi pre sečenja.

 

Cimet štapići sa sojom

Za 30 komada. Vreme pripreme: 30 minuta

Potrebni sastojci:
- 200g šećera
- 1 kašika cimeta
- 125g margarina
- 100ml sojinog mleka
- 200g SojaVita sojinog brašna
- 100g heljdinog brašna
- prašak za pecivo
- šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Umutiti penasto margarin i šećer. Dodati SojaVita sojino brašno i heljdino brašno, sojino mleko, prašak za pecivo i cimet. Umesiti glatko testo, razviti oklagijom na debljinu 1 cm i iseći štapiće. Poređati u tepsiju i peći do 20 minuta u zagrejanoj rerni na 200C. Ohlađene cimet štapiće po želji posuti šećerom u prahu.