- SRB
- ENG
Jela sa sojom
Sojini odresci sa pečurkama
za 4 osobe
Vreme pripreme: 20 minuta
Potrebni sastojci:
- 200 g SojaVita hidriranih sojinih odrezaka
- 2 kašike ISKON suncokretovog ulja
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 200 g crnog luka
- 200 g šampinjona
- 200 ml belog vina
- 200 ml sojinog mleka
- 60 g kisele pavlake
- so, biber
Priprema:
Hidrirane SojaVita odreske soje uvaljati u kukuruzno brašno i kratko propržiti na zagrejanom ISKON ulju. Na maslinovom ulju propržiti nasečen crni luk, dodati šampinjone isečene na listiće, naliti belim vinom i kuvati dok alkohol ne ispari. Dodati SojaVita sojine odreske, naliti sojinim mlekom, dodati i kiselu pavlaku, promešati i kuvati dok se ne zgusne. Servirati i poslužiti.
Musaka od soje i tikvica
za 4 osobe
Vreme pripreme: 35 minuta
Potrebni sastojci:
- 800 g tikvica
- 200 g SojaVita hidriranih komadića soje
- 250 g feta sira
- 3 kašike ISKON ulja
- so, biber
- 5 jaja
- 200 ml neutralne pavlake
Priprema:
Tikvice iseći na šnite i izgrilovati. Jaja i neutralnu pavlaku umutiti. U odgovarajuću tepsiju nauljenu ISKON uljem ređati red tikvica, zatim red SojaVita soje, pa red izrendane fete, preliti jajima i pavlakom i ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci.
Musaku od SojaVita soje i tikvica staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200 C°C i peći oko 15 minuta.
Grilovani odresci soje sa testeninom
Za 4 osobe
Vreme pripreme: 20 minuta
Potrebni sastojci:
- 400 g barene testenine
- 40 g putera
- peršunov list
- 200 g SojaVita hidriranih odrezaka soje
- 1 limun
- dodatak jelima
- 1 kašika ISKON ulja za grilovanje
Priprema:
Barenu testeninu kratko propržiti na puteru i posuti sitno iseckanim peršunom. Hidrirane SojaVita odreske soje začiniti dodatkom za jelo i grilovati na zagrejanom ISKON ulju oko 3 minuta
sa svake strane. Gotove SojaVita odreske preliti sokom od limuna. Servirati testeninu sa peršunom i preko nje staviti grilovane SojaVita odreske soje.
Tortilje sa sojinim ljuspicama
za 4 osobe
Vreme pripreme: 30+15 minuta
Potrebni sastojci:
- 4 tortilje
- 400 g svinjskog filea
- 150 g SojaVita hidriranih sojinih ljuspica
- crvena tucana paprika, so, biber
- 2 čena belog luka
- 1 limun
- 5 kašika maslinovog ulja
- parmezan u komadu
Priprema:
Beli luk usitniti, dodati rendanu koru od limuna, preliti uljem i u tako pripremljenu marinadu staviti file isečen na kockice. Ostaviti da odstoji oko pola sata. Marinirano meso kratko zapeći u tiganju, dodati SojaVita hidrirane sojine ljuspice, začiniti i propržiti. Pred kraj prženja preko mesa sa ljuspicama staviti tortilje da se zagreju u tiganju. Na tople tortilje servirati meso sa SojaVita ljuspicama, uviti i pričvrstiti grančicom ruzmarina. Tortilje posuti listićima parmezana i poslužiti toplo.
Ljutkasti špageti sa sojinim ljuspicama
Za 4 osobe
Vreme pripreme: 20 minuta
Potrebni sastojci:
- 400 g mlevenog mesa
- 100 g SojaVita hidriranih sojinih ljuspica
- 150 g crnog luka
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 150 g sitnijih šampinjona
- 1 ljuta papričica
- 200 ml biljne pavlake
- so, biber, mlevena crvena paprika, bosiljak
- 100 g crvene babura paprike
- 400 g barenih špageta
Priprema:
Prodinstati na ulju iseckan crni luk i crvenu papriku. Dodati šampinjone, mleveno meso, iseckanu ljutu papričicu, začiniti i dinstati desetak minuta. Pred kraj kuvanja dodati SojaVita hidrirane sojine ljuspice i biljnu pavlaku, promešati i kratko prokuvati. Posebno obariti špagete, servirati ih u tanjir i preliti ljutkastim SojaVita prelivom sa sojinim ljuspicama.
Gulaš od patlidžana i soje
Vreme pripreme: 35 minuta
Potrebni sastojci:
- 200 g patlidžana
- 100 g SojaVita hidriranih sojinih odrezaka
- 200 g paprike
- 300 g crnog luka
- 400 g krompira
- 3 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 500 ml bujona
- 200 ml soka od paradajza
- so, biber, crvena mlevena paprika
Priprema:
Na maslinovom ulju izdinstati crni luk, dodati iseckani beli luk, papriku, krompir i patlidžan. Dinstati povrće desetak minuta, začiniti solju, biberom i crvenom mlevenom paprikom, preliti bujonom i kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta. Dodati SojaVita sojine odreske, preliti sokom od paradajza i kuvati oko 10 minuta. Gulaš od patlidžana i soje servirati topao.
Salata sa pečenom sojom
Za četiri osobe. Vreme pripreme: 15 minuta
Potrebni sastojci:
- 300g SojaVita hidriranih sojinih komadića
- 80g parmezana
- jedna glavica zelene salate
- jedna veća narendana šargarepa
- so
- biber
- dve kašike maslinovog ulja
- jedna kašika balzamiko sirćeta
Priprema:
SojaVita sojine komadiće propržiti na delu maslinovog ulja i ocediti na papirnom ubrusu. U činiju staviti iseckanu salatu, so, biber, ostatak ulja i balzamiko sirće. Lagano promešati, servirati na tanjir, dodati rendanu šargarepu i kockice pržene SojaVita soje. Posuti salatu pečenom SojaVita sojom i parmezanom i poslužiti.
Kroketi od soja ljuspica i povrća
Potrebni sastojci:
- Po pola šolje iseckanog povrća: šargarepe, peršuna, boranije, karfiola, krompira i graška
- 4 jaja
- 4 kašike brašna
- 150g sojinih ljuspica
- So, biber, ulje, ostali začini po želji
Priprema:
U slanoj vodi obariti šargarepu, peršun, boraniju, karfiol, krompir i grašak. Kada se povrće skuva, procediti ga i ohladiti. U ohlađeno povrće dodati 4 jaja, 4 kašike brašna, sojine ljuspice. Sve pomešati i začiniti dok se ne dobije kompaktna smesa. Ovu smesu ostaviti u frižideru 2 do 3 sata. U tiganju zagrejati ulje, a od smese praviti krokete i peći ih dok ne porumene.