Kvartalni Izveštaj za III Kvartal i prvih devet meseci 2017. godine

U 2017. godini je nastavljen dugogodišnji trend stabilne prodaje sojinih proizvoda viših faza prerade, uz prodaju na tržište EU - preko 80% i rast prodaje van Evrope. 

Ukupan broj zemalja u kojima se koriste NON GMO sojini proizvodi Sojaproteina je dostigao 60 čime je Sojaprotein postao globalni dobavljač NON GMO proizvoda uz ekspanziju prodaje u pojedinim vanevropskim zemljama (Izrael, Južna Koreja, Egipat, Maroko, Jordan, Meksiko).

Strukturno posmatrano, posebno je značajan rast prodaje visokofinalnih proizvoda (Sojini teksturati, Sojini proteinski koncentrati) strateškim kupcima EU iz oblasti mesne industrije konditorske i industrije testenina, odnosno za vegan/vegetarijanske (analog meat) proizvode i farmaceutske svrhe . Zadržana je liderska pozicija na evropskom NON GMO tržištu aplikacija sojinih proteinskih koncentrata za ishranu životinja, pre svega onim najprofitabilnijim (CMR, Piglet/Poultry).

Na kraju posmatranog perioda, likvidnost firme je bolja nego prošle godine u istom periodu, uz poboljšanje naplate potraživanja u zemlji i inostranstvu.
Tokom redovnog godišnjeg remonta, koji je obavljen u trajanju dužem nego prošle godine,  izvršene su pripreme opreme i postrojenja za novi proizvodni ciklus sa ciljem dodatne stabilizacije proizvodnog procesa
Društvo i pored slabijeg prinosa soje roda 2017. godine uspoešno izvršilo  otkup non gmo  sirovine domaćeg porekla, u količinama dovoljnim za celogodišnju preradu i realizaciju ciljeva poslovne politike u cilju maksimiziranja prihoda i profita od prodaje proizvoda.

Kvartalni Izveštaj za III kvartal i prvih devet meseci 2017 možete pogledati ovde:

Kvartalni Izveštaj za III kvartal i prvih devet meseci 2017