Prednosti upotrebe soje u prehrambenoj industriji

  • Korišćenjem funkcionalnih efekata proteina soje (vezivanje vode, bubrenje, viskoznost, želiranje, kohezija i adhezija, emulgovanje) poboljšavaju se senzorna svojstva namirnica: izgled, konzistencija, tekstura, ukus, sočnost.
  • Dodavanjem proizvoda od soje povećava se ukupna hranljiva vrednost namirnice i ona se može svrstati u grupu proizvoda posebnih svojstava (zdravi, dijetetski, dijetoterapijski). Proizvodi od soje spadaju u grupu punovrednih namirnica jer proteini soje sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za normalno funkcionisanje organizma.
  • Korišćenjem proizvoda od soje u svim granama prehrambene idustrije postižu se značajni ekonomski efekti, bilo kroz smanjenje troškova proizvodnje ili standardizaciju kvaliteta koji ostaje na ujednačenom nivou.

Soja kao izvor proteina

Soja, biljna kultura iz porodice mahunarki, puna je korisnih nutritivnih sastojaka, a posebno proteina visokog stepena iskoristljivosti u organizmu.

Hranljiva vrednost i karakteristične osobine njenog zrna, pre svega najpovoljniji odnos nezasićenih masnih kiselina i visokovrednih proteina, doprineli su širenju gajenja soje i intenzivnijoj upotrebi u ishrani ljudi i životinja.

Soja je jedinstvena biljka i po tome što, za tri do pet meseci vegetacije, može da stvori najveću količinu proteina najpovoljnijeg aminokiselinskog sastava. Naime, proteini soje sadrže svih 8 esencijalnih aminokiselina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma, koje on ne može samostalno da stvori već se moraju unositi hranom.

Pored proteina, kojih ima oko 34%, sojino zrno sadrži i 18% ulja, i u njemu 3% lecitina. S obzirom na dobar odnos proteina i ulja, smatra se i proteinskom i uljarskom kulturom.

Pogledajte našu arhivu recepata za jela, slana i slatka, koja možete kod kuće spremiti sa proizvodima od soje.