Uspešna agro godina i uvećani prihodi

Prema konsolidovanim rezultatima poslovanja u periodu od septembra 2014. do avgusta 2015. godine, tzv. agro godini, Viktorija grupa prihodovala je od prodaje preko 380 miliona evra, što je 15 odsto više u poređenju sa prethodnom agro godinom. Rast su zabeležile i domaća i prodaja na inostranim tržištima, pri čemu je izvoz generisao preko 40 odsto prihoda od prodaje.

Operativna dobit (EBITDA), uvećana je za 10 miliona evra, odnosno za trećinu, kao rezultat bolje iskorišćenosti fabričkih kapaciteta, smanjenja troškova proizvodnje, povećanja prodaje, ali i rekordnog otkupa uljarica kao važnog preduslova na početku agro godine. Fabrike Sojaprotein i Victoriaoil, kompanije članice Viktorija grupe sa najboljim performansama, preradile su ukupno 500.000 tona uljarica – soje, suncokreta i uljane repice.

„Različiti faktori otežavaju poslovanje u poljoprivredno-prehrambenom sektoru kako u zemlji tako i u regionu, ali i u takvim uslovima postižemo stabilnu proizvodnju i u kontinuitetu obezbeđujemo sertifikovani kvalitet prema evropskim standardima. Investicije u energetsku efikasnost i rekonstrukciju i proširenje pojedinih proizvodnih linija omogućile su korišćenje punih prerađivačkih kapaciteta naših fabrika. Jedan od efekata je i širenje izvoznih aktivnosti, što nas je pozicioniralo kao najvećeg neto izvoznika prehrambeno-prerađivačke industrije. U ovoj agro godini očekujemo dalji rast prodaje. Iako je započinjemo sa posledicama ovogodišnje suše i skupljom sirovinom već smo obezbedili količine za maksimalne kapacitete Sojaproteina i Viktorijaoila. Nastavljamo sa orijentacijom na tržište regiona i tržište EU, kao i sa proizvodnjom i plasmanom proizvoda višeg stepena prerade“ – saopštio je Izvršni odbor Viktorija grupe.