Victoria Group na EastAgri konferenciji

EastAgri 2014, godišnja konferencija u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama (FAO), održana je u Beogradu 18. i 19. juna.  Centralna tema konferencije - kako u proizvodnji hrane u Evropi i Centralnoj Aziji postići i kvalitet i kvantitet – okupila je najviše predstavnike srpske vlade, međunarodnih institucija koje se bave razvojem poljoprivrede i agroindustrije, kao i predstavnike agrobiznis kompanija koje posluju u regionu.

Kompaniju Victoria Group predstavljao je Nikola Vujačić, direktor operacija, koji je učestvovao u plenarnoj sesiji prvog dana i okruglom stolu drugog dana. Ovom prilikom on je naglasio da u uslovima globalizacije, ubrzanja i povećanja obima spoljne trgovine, praćenim uključivanjem Srbije u najveće multilateralne trgovinske sisteme sveta, investiranje u konkurentnost predstavlja jedini put napred. Naveo je da to podjednako važi za sve učesnike u lancu agrobiznisa - od individualnog poljoprivrednika do prerađivača, i istakao da Victoria Group već dve godine za redom ostvaruje oko 10% ukupnog izvoza Republike Srbije u oblasti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Na početku konferencije učesnicima su se obratili prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u vladi Republike Srbije; Vladimir Rakhmanin, pomoćnik generalnog direktora FAO za Evropu i Centralnu Aziju; Gilles Mettetal, direktor EBRD-a za agrobiznis sektor, i Matteo Patrone, direktor EBRD regionalne kancelarije u Beogradu.

Prvi deo plenarnog zasedanja bio je posvećen unapređenju kvaliteta hrane u celokupnom lancu snabdevanja i ispunjavanju kako zahteva potrošača tako i standarda izvoznih tržišta. Pored Nikole Vujačića, direktora operacija Victoria Group, učestovali su i predstavnici agrobiznisa u regionu – Agrokora, MK grupe i Atlantik grupe; predstavnici EBRD-a, Vedrana Jelušić i Miljan Ždrale; kao i Danilo Golubović, državni sektretar u ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, i Andriy Dykun, zamenik ministra resornog ministarstva u vladi Ukrajine. Diskusiju je moderirao Jonathan Charles, direktor komunikacija EBRD-a.

Drugi deo plenarne sednice bavio se partnerstvom i saradnjom međunarodnih finansijskih institucija u agro sektoru regiona kroz EastAgri platformu, dok su drugog dana konferencije paralelno održana četiri okrugla stola: o unapređenju kvaliteta proizvodnje i širenju na nova tržišta, zelenoj proizvodnji, finansiranju modernizacije agrobiznis kompanija i unapređenju procedura za investiranje. Na kraju, predstavljeni su zaključci ovogodišnjeg EastAgri sastanka, ali i predlozi za naredne korake u razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije Evrope i Centralne Azije.

Victoria Group na EastAgri konferenciji
Victoria Group na EastAgri konferenciji