Soja Vita

Soja Vita proizvodi imaju svoje ravnopravno mesto u ishrani u kombinaciji sa mesom, povrćem i žitaricama, ili mogu da budu izvanredna zamena za meso onim potrošačima koji posebno vode računa o zdravoj i ekonomičnoj ishrani. Korišćenjem proizvoda od soje ishrana postaje raznovrsnija i zdravija. Proizvodi od soje ne sadrže zasićene masne kiseline koje su uzrok bolesti srca i krvnih sudova. Upotreba proizvoda od soje u ishrani zdravih ljudi ima dijetetsku i preventivnu funkciju, a kod obolelih i izvestan stepen terapijskog delovanja. Proizvodi Soja Vita se koriste za pripremu raznovrsnih jela - od predjela do deserta.

Sojino brašno
Sojino brašno dodati u pšenično brašno u srazmeri 1:9 i izmešati u suvom stanju. Od ove mešavine pripremaju se sledeća jela: hleb i peciva, kolači, kisela testa, krofne, palačinke itd.

Sojine ljuspice
Sojine ljuspice hidrirati u toploj vodi u koju su dodati začini po želji ili u supi, a u srazmeri: na jedan deo ljuspica dodaje se dva dela tečnosti. Hidrirane ljuspice, u kombinaciji sa mlevenim mesom ili povrćem koriste se za pripremu različitih jela: punjene paprike, ćufte, kroketi, pljeskavice, musake itd.

Sojini komadići
Jedan deo komadića 10 minuta prokuvati u sedam delova vode u koju su dodati začini po želji i ocediti ih. Zatim mogu da se koriste samostalno odnosno da se pohuju ili u kombinaciji sa mesom za pripremu sledećih jela: paprikaš, pilav, musaka itd.

Sojini odresci
U 1 litru začinjene vode prokuva se 100 g odrezaka dok ne omekšaju. Kada se ocede pripremaju se na način kao što se pripremaju odresci od mesa (pohovanje, dinstanje itd.).

Prženo sojino zrno
Sojino zrno je bogato proteinima, mineralima i vitaminima. Da bi bilo pogodno za upotrebu mora da prođe termičku obradu kako bi se inaktivirale supstance koje otežavaju varenje. Prženo sojino zrno je se koristi kao jedna od ”grickalica”.

Vegetarijanske paštete
Glavni sastojci vegetarijanskih pašteta su proteini soje i suncokretovo ulje sa dodatkom supstanci koje im daju konzistenciju i održivost. Proizvode se u sledećim aromama: neutral, pečurke, paradajz, paprika i paprika pikant. Imaju nisku kaloričnu vrednost i posebno su pogodne za dane posta pošto ne sadrže ni jednu supstancu životinjskog porekla.

Sojin lecitin
Sojin lecitin je prirodna smesa fosfatida koji učestvuju u mnogim metaboličkim procesima. Korišćenjem lecitina poboljšava se se razmena supstanci i usporava starenje ćelija. Pošto snižava nivo
holesterola smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Zahvaljujući tome što sadrži holin, povoljno deluje i na nervni sistem. Preporučuje se uzimanje od 10 do 20 g lecitina u večernjim satima.

Leci Vita
Leci Vita je prirodni hranljivi praškasti proizvod za pripremu instant napitka na bazi sojinog lecitina. Sadrži proteine soje, lecitin, med, ekstrakt ječmenog slada, mleko u prahu, šećer, kakao i
aromu. Dragocen je izvor hranljivih materija i daje napitak izvanrednih osobina. Namenjen je svim uzrastima i doprinosi boljem funkcionisanju organizma. Priprema se na taj način što se dve supene kašike Leci Vite razmute u 2 dl mleka ili vode.