TradKon SPC-Tex

Teksturirani sojin proteinski koncentrat

Osnovna svojstva

TRADKON SPC-TEX su teksturirani proizvodi dobijeni teksturiranjem tradicionalnog sojinog koncentrata, a dostupni su obliku komadića, ljuspica ili sitnih granulacija. Oni su izvor proteina, odnosno esencijalnih aminokiselina i zaštitnih materija – minerala i vitamina, značajnih za ukupni metabolizam. U postupku dobijanja tradicionalnih sojinih koncentrata inaktivirani su antinutritivni faktori, čime se povećava iskoristljivost proteina, a takođe je uklonjen i deo rastvorljivih ugljenih hidrata što doprinosi neutralnijem ukusu i svetlijoj boji ovih teksturiranih proizvoda u poređenju sa teksturatima na bazi sojinog brašna. TRADKON SPC-TEX LJUSPICE proizvodi imaju visoku hranljivu i biološku vrednost. Karakteriše ih strukturni integritet koji se zadržava i prilikom hidratacije, kuvanja, sterilisanja i sličnih postupaka. Imaju visoku moć apsorbovanja vode, masti i mesnih sokova, stabilizuju sistem i sprečavaju izdvajanje masti i deluju antioksidativno.

PRIMENA PROIZVODA

Industrijska prerada mesa

TRADKON SPC-TEX LJUSPICE se koriste u industrijskoj preradi mesa. Koriste se pretežno kao punioci (zamenadela mesa u recepturi). Ovi proizvodi ispoljavaju svoja optimalna svojstva u hidriranom obliku, a preporučuje se hidratacija u odnosu 1 : 4. Mogu se koristiti u različitim tipovima barenih i kuvanih kobasica do nivoa od 8 – 12 % u hidriranom stanju u gotovom proizvodu. Posebno su pogodni za primenu u proizvodima od usitnjenog i oblikovanog mesa gde se preporučuje njihovo unošenje u mesni sistem u hidriranom obliku do nivoa od 25 %. Za razliku od teksturata na bazi brašna, teksturirani koncentrati su svetlije boje, neutralnijeg ukusa i imaju nešto čvršću konzistenciju u suvom i hidriranom stanju.

Društvena ishrana

Primena proizvoda od soje u društvenoj ishrani ima nutritivnu i ekonomsku svrhu. Hranljiva vrednost i senzorna svojstva ovako pripremljenih jela su znatno poboljšana a energetska vrednost i količina holesterola su smanjeni. Proizvodi TRADKON SPC-TEX LJUSPICE se koriste za pripremu svih vrsta toplih i hladnih jela od mlevenog i usitnjenog mesa. Primena ovih proizvode se posebno preporučuje za pripremu namirnica namenjenih dijetalnoj ishrani.